Navigointi:  Prosessikuvaukset > Esimerkkejä >

Lahjakorttituote

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Tässä esimerkissä käsitellään myytäviä lahjakortteja joita asiakas voi myöhemmin käyttää maksuvälineenä kassalla.

 

Tällaista tuotetta varten tarvitaan ohjelmaan kirjanpitotili johon tuo myynti kirjataan. Tässä on syytä huomata että oikeassa liikekirjanpidossa tuo tili olisi tasetili (ennakkomaksut, lahjakorttivelka tms) mutta KASÖÖRI.NET:ssä se tulee koodata myyntitiliksi jotta sen voisi lisätä tuotteeseen. Koska tämän tuotteen myynti ei ole varsinaista myyntiä vaan tasesiirto, tulee tuotteen ALV-kannaksi määritellä 0 %. ALV realisoituu siinä vaiheessa kun lahjakortilla oikeasti ostetaan jotain. Lisäksi tämän tuotteen kohdalla tulisi valita kohta "Lahjakorttituote" tuoterekisterissä, jotta raporteilla tuotteen myyntiä ei raportoitaisi yhdessä varsinaisen tuotemyynnin kanssa.

 

lahjakorttituote

 

Lahjakorttituotteen logistiikka on aina "Ei logistiikkaa".

 

Lahjakorttituotteelle tulee täyttää hankintatiedot kuten muillekin tuotteille.

 

Maksutavalle lahjakortti tulee ilmoittaa erillinen tasetili jonne maksut vastaavasti kirjataan.

 

Lahjakortti käytetään aina myyntitilanteessa kokonaan, eikä siitä anneta vaihtorahaa. Esim tilanne, jossa 50 euron ostokseen tarjotaan 100 euron lahjakorttia, voidaan kuitenkin menetellä siten, että ostos saatetaan 100 euroon myymällä samalla kuitilla myös 50 euron lahjakortti.

 

Käytettäessä erillistä lahjakorttijärjestelmää, veloitetaan lahjakortilta vain ostoksen loppusumma.

 

Menettelemällä yllä olevalla tavalla, kirjaantuu lahjakorttien myynti tiliöintiin oikein. Ohjelma erittelee kassaraporteilla lahjakortit muusta myynnistä, poikkeuksena tästä ovat raportit myynti tuoteryhmittäin ja myynti tuotteittain joissa lahjakortit raportoidaan kuten muukin myynti.

 

Laskutusohjelma ei tue lahjakorttien käsittelyä tässä mainitulla tavalla, laskuun myydyt lahjakortit esiintyvät myyntinä siinä missä muutkin myynnit. Laskutuksen tiliöinnissä ne kuitenkin huomioidaan oikein.